Het zoeken van foto’s op Smugmug

1. Zoeken op teeam (voetbalfoto’s)

2. Zoeken op datum

3. Zoeken op (achter)naam

Ad 1 Zoeken op team

Het zoeken op team kan op twee verschillende manieren. De eerste zoekmethode verloopt via het Hoofdmenu aan de linkerkant. Zoek via de menukeuze Voetbal de leeftijdscategorie waaroe je team behoort. Bijvoorbeeld D-pupillen. Kies vervolgens het team (bijv. OZC D3) en daarna het jaar dat je zoekt (bijv. het seizoen 2013-2014). Bekijk vervolgens de wedstrijdfoto’s van een wedstrijd naar keuze.

De tweede methode werkt via het zoekvenster rechtsboven in de hoek of via de menukeuze Zoek in het Hoofdmenu. In beide gevallen wordt er gezocht in de trefwoorden (keywords). Bij het merendeel van de voetbalfoto’s heb ik een trefwoord voor het team vermeld. De systematiek is als volgt: ozc gevolgd door een cijfer voor de seniorenteams, ozc gevolgd door een leeftijdscategorie en en cijfer. Dus bijv ozcf3 of ozcb2 etc.

Ad 2 Zoeken op datum

Zoeken op datum kan via de keuze Zoek in het Hoofdmenu. Kies vervolgens onderin de Zoekpagina voor een jaar of, nog nauwkeuriger, voor een afgebakende periode.

Ad 3 Zoeken op naam

Dit is de minst nauwkeurige zoekmethode. Ik heb bij een deel van de foto’s, dus niet bij alles, de achternaam als trefwoord ingevuld. Bij een aantal van jullie soms ook nog de bijnaam.

Zoek je bijvoorbeeld foto’s van, om maar een zijstraat te noemen, Koen Tip, ga dan als volgt te werk:

•   Ga naar de Zoekpagina via het Hoofdmenu (of het zoekvenster rechts bovenin) en tik in het eerste zoekveld (trefwoord) “tip”in

•   Dan vind je ca. 700 foto’s van leden van de familie Tip. Niet allen van Koen, maar ook van Harm-Jan, Marijke, Herman, Greet, Bart en Mieke. Klik op een van de foto's om deze beter te bekijken en/of te downloaden.

•   Wil je voornamelijk foto’s van Koen vinden, tik dan niet alleen tip in, maar ook ozc1 (tip,ozc1)

•   Dan vind je zo’n 150 foto’s van Koen, maar ook nog een aantal van pa en ma Tip als supporter bij OZC

•   Wil je alleen foto’s waar Koen Tip opstaat, dan kun je in zijn geval nog zijn bijnaam (bipz) proberen, dan vind je ca. 250 foto’s waar in ieder geval Koen op staat. Niet alleen bij OZC 1, maar ook bij feestavonden, (zaalvoetbal)toernooien en gewoon langs de lijn.