Untitled photo

Foto's van deze site kun je downloaden vanuit de zogenaamde Galleries. De site is opgebouwd uit Folders (hoofdmappen) en Galleries (onderliggende mappen met foto's er in). In de galleries bevinden zich dus de foto's.


Meestal kom je in een gallery terecht via een verwijizing vanaf een andere site.Klik bijvoorbeeld in een een wedstrijdverslag op vvozc.nl op een willekeurige foto met vermelding "Klik op de foto voor meer". Als het goed is, krijg je een Smugmugpagina vergelijkbaar met de afbeelding hier linksboven.

Een zo groot mogelijke foto downloaden

Nu kun je de foto op verschillende manieren downloaden. We bespreken eerst de meest voor de hand liggende manier, namelijk de foto zo groot mogelijk downloaden. Gebruik hiervoor rechts onder de foto het pijltje met het liggende streepje en de tekst Download. Wanneer je hier op klikt, wordt de foto in het grootst beschikbare formaat gedownload.

Sla na het klikken, wanneer je daar om gevraagd wordt, de foto op je PC op.

Dat is alles.


Zelf kiezen in welk formaat je de foto wilt downloaden

Alternatief 1

Je kunt ook met je rechtermuisknop op de foto zelf klikken en dan vervolgens in het menu dat dan verschijnt de optie "Opslaan als..." kiezen. De foto wordt dan gedownload in het formaat zoals hij op dat moment op het scherm wordt getoond.


Alternatief 2

De foto's zijn in verschillende groottes opgeslagen. Wil je weten in welke formaten je de foto kunt downloaden, klik dan met de linkermuisknop op de foto van je keuze in de gallery waarin je je op dat moment bevindt.

Dan verschijnt een pagina met alleen de gekozen foto. Ook hier zie je rechts onder de foto weer de tekst Download, waarmee je de foto in het grootste formaat kunt downloaden.

Maar rechts hiervan staat een symbool met drie vierkantjes. Wanneer je hier op klikt, verschijnt er een menu, met daarin de verschillende formaten waarin de foto beschikbaar is. Kies er een uit en de foto verschijnt in het gekozen formaat op het scherm. Als dat het formaat is dat je zoekt, haal de foto dan op, op de manier zoals hierboven onder Alternatief 1 beschreven.


Alle foto's uit een map in één keer downloaden

Je kunt nu ook de foto's van een wedstrijd of evenement in één keer downloaden. Gebruik hiervoor rechtsboven de foto het pijltje met het liggende streepje.

Wanneer je hier met je muis over heen gaat, verschijnt de tekst "Download All". Klik er op en er verschint een tekst in het Engels, waarin je gevraagd wordt je e-mailadres op te geven. Vul bij de tekst "Email Adress" je e-mailadres in en klik daarna op SEND EMAIL.

Als je dat gedaan hebt, ontvang je na een paar minuten een e-mailbericht in het Engels met de titel "Your digital photos are ready!". In het bericht staat een link naar een zip-bestand. De zin waarin de link staat, ziet er ongeveer zo uit:

Click this link to download your photos from OZC 1 - Enter Vooruit 1 (3-3):

Als je op deze link klikt, verstuurt Smugmug alle bestanden samengepakt in een zip-bestand naar jouw PC. Pak de foto's vervolgens uit ("unzippen") en sla ze op.

Snel controleren of er al weer nieuwe foto's zijn

Er is een manier om snel te kunnen bekijken of er al weer nieuwe wedstrijdfoto's op gruble.smugmug.com gepubliceerd zijn. Dat werkt via een zogenaamde RSS-feed. In feite is dat een link naar een website waarvan vervolgens de laatste berichten in een kort overzicht gepubliceerd zijn.

De RSS-feed voor Gruble's Archief is de volgende:


http://gruble.smugmug.com/hack/feed.mg?Type=nickname&Data=Gruble&format=rss200&ImageCount=40

Let op: de RSS-feed werkt niet in alle internetbrowsers. In Internet Explorer en Firefox wel, in Google Chrome en Opera (volgens mij) niet.